Tuesday, April 13, 2010

TAZKIRAH: CINTA SUCI YANG SEBENARTidak dinamakan cinta suci jika nafsu menjadi sandaran utama. Bukan mahu membuang perasaan fitrah sebagai insani yang mahu mencintai dan dicintai, namun perlulah tahu dan sedar di manakah pengakhiran konsep cinta yang di bawa itu. Rumah tidak dibangunkan dalam masa sehari, cinta suci memerlukan perlakuan yang disaluti dengan kesabaran yang tinggi, di mana dilaksanakan sepanjang masa bersama keimanan yang kental dan utuh.


Dalam Islam, cinta dan keimanan adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan. Cinta yang berlandaskan Iman akan membawa seseorang kepada kemuliaan, sebaliknya cinta yang tidak berlandaskan Iman akan menjatuhkan seseorang ke jurang kehinaan. Cinta dan keimanan laksana kedua belah sayap burung. Imam Hassan Al Banna mengatakan bahawa: “Dengan dua sayap (Iman dan cinta) inilah Islam diterbangkan setinggi-tingginya ke langit kemuliaan”


Bagaimana tidak, jikalau Iman tanpa cinta akan pincang, dan cinta tanpa Iman akan jatuh ke jurang kehinaan dan berlakunya penzinaan. Iman tidak akan terasa lazat tanpa cinta dan sebaliknya cinta pun tidak lazat tanpa Iman. Kalau sudah tahu diri ini tidak terbaik di pandangan mata manusia, kenapa tidak berusaha menjadi sebaik mungkin dalam menambah fungsi diri mencapai kebaikan di sisi Dzat Allah Taala?


Kalau sudah tahu dan pasti diri tidak mampu memiliki pasangan soleh dan solehah, kenapa tidak mencari kurang soleh dan solehah, dan berusaha merubah menjadi soleh dan solehah? Berusahalah menjadi soleh dan solehah terlebih dahulu, pasti takdir ketentuan-Nya untuk anda dengan insan solehah dan soleh. Letakkanlah batasan antara cinta sesama manusi dengan cinta pada Ilahi. Lebihkanlah cita pada Ilahi dari cinta sesama manusia. Cinta sesama manusia hanya di dunia dan secara umumnya hanya sementara. Cinta Ilahi adalah kekal selamanya.


"DAN ITULAH CINTA SUCI YANG SEBENAR"


1 comments:

Anonymous said...

Cinta pada Allah SWT adalah yang lebih utama..InsyaAllah,moga akan sentiasa istiqamah..Amin..

Post a Comment

Followers